Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Alpaki

Dowiedz się więcej o rasach, odżywianiu i pielęgnacji alpak.


Rasy


W światowej populacji alpak występują dwie rasy Huacaya i Suri. Huacaya stanowi 85 %, Suri 15 %. Alpaki rasy Huacaya posiadają bardzo gęste runo, mocno karbikowane. Włókna w okrywie rosną prostopadle do powierzchni ciała. W runie tych alpak mogą występować włokna o mniejszej i większej średnicy. Runo jest miękkie i gąbczaste w dotyku. Roczny przyrost runa 6 - 12 cm. Alpaki Suri mają długie runo, lużno opadające po obu stronach ciała, tworząc rodzaj płaszcza z odsłoniętą linią grzbietu. Runo bardzo miękkie i delikatne w dotyku, ma wspaniały połysk i jedwabisty blask, porównywalny z cienkim kaszmirem i angorą.
Sytuacja epizootyczna gruźlicy u alpak w Polsce - 2019
Monika Krajewska-Wędzina, Krajowe Referencyjne Laboratorium Gruźlicy Bydła, Zakład Mikrobiologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Gruźlica u ludzi i zwierząt - dane epidemiologiczne
Aktualna sytuacja epidemiologiczna gruźlicy u ludzi i zwierząt w Polsce i Europie, zagrożenia oraz prawne aspekty walki z gruźlicą ludzi i bydła.

Źródło: Życie weterynaryjne 2015. 90(10)

Odżywianie


Alpaki są przeżuwaczami, maja 3 komorowy żołądek i wykorzystują w swojej diecie pasze gospodarskie podobne jak dla owiec i kóz. Każde zwierze ma określone potrzeby bytowe i produkcyjne. Zapotrzebowanie bytowe polega na dostarczeniu alpakom takiej ilości paszy która pozwoli im utrzymać funkcje życiowe związane z funkcjonowaniem wszystkich narządów, takie jak stała temperatura ciała, ruch, pobieranie i trawienie paszy etc. Potrzeby bytowe alpak zależą od: •masy ciała •temperatury otoczenia •wieku •płci

Pielęgnacja


W chowie alpak najczęściej wykorzystuje się budynki inwentarskie całoroczne oraz wiaty, które chronią zwierzęta przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi podczas przebywania na wybiegu. Alpaki w pomieszczeniach utrzymywane są na wyściełanym słomą podłożu

"Próby włókna" Autor: Yocom-McColl Laboratories - tłumaczenie: Joanna Kujaszewska

Artykuł przetłumaczyłam i udostępniam dzięki uprzejmości Yocom-McColl Testing Laboratories Inc., a także redaktora czasopisma Camelid Quarterly - pana Peter'a Rysko. Został on opublikowany we wrześniowym wydaniu Llamas and Alpacas Coast to Coast w roku 2003. Autorem rysunku czwartego jest Travis Jones. Gorąco zachęcam do wykonywania profesjonalnych prób włókna w amerykańskim laboratorium Yocom-McColl (http://www.ymccoll.com/).
Czytaj dalej...

"Rejestracja zwierząt i screening" autor: Joanna Kujaszewska

Najwcześniejsze próby prowadzenia zapisu wielkości stad alpak datuje się na czasy imperium inkaskiego i innych kultur andyjskich sprzed najazdu Hiszpanów. Do zaznaczania ilości zwierząt w stadzie, a także ich płci i koloru, używano urządzeń nazwanych quipus, które wykonane były z włókna alpaki.
Czytaj dalej...

Nasi partnerzy